Norsk-samisk kirkehelg på Alteidet i juli


Lagt til mai 21st, av Richard Skollevoll i Nyheter. Ingen kommentarer

Medhjelpere under Alteidet-stevnet. F.v.: Knut Haugstad, Mathis Mathisen Sara, biskop Thor Henrik With, Erik A.H. Okkels, Johan Anders O. Eira.

Medhjelpere under Alteidet-stevnet. F.v.: Knut Haugstad, Mathis Mathisen Sara, biskop Thor Henrik With, Erik A.H. Okkels, Johan Anders O. Eira. (Foto: Erik A.H. Okkels)

Nok en gang inviterer Valgmenighetene (eg.: Det evangelisk lutherske stift i Norge) til en norsk-samisk kirkehelg på Alteidet i Nord-Troms. Det er nå fastlagt at helgen blir avholdt den 12.-14. juli, og som tildligere år ventes det at flere av våre prester og forkynnere deltar ved samlingen. Samlingen er en årviss begivenhet, og var fra gammelt av et stevnet i regi av menigheten i Kautokeino. Etter at Olav Berg Lyngmo ble avsatt, og det ble etablert en alternativ menighet i Kautokeino, har denne menigheten fortsatt tradisjonen med norsk-samisk kirkehelg. De senere årene har Valgmenighetene i fellesskap hatt ansvaret for stevnet. Dette har også gjort at stevnet har fått et noe bredere nedslagsfelt.

Dette stevnet er ikke et spesielt stort stevnet, men samler likevel en rundt 30-40 på møtene, og bortimot det dobbelte på søndagsgudstjenesten. I god samisk tradisjon er det et stevnet hvor man ikke haster avgårde. Her sitter man gjerne i sommersolen, og koser seg med god mat og godt selskap. Selv om kaffekoppen gjerne flittig holdes i ene handa, kan likevel myggen gjøre sitt til at den ledige handen får en god mengde bevegelsestrening. Det ser likevel ikke ut til å sette en demper på humøret.

Her forkynner tromsø-presten Erik A.H. Okkels, og tolkes til samisk av Johan Anders O. Eira. (Foto: Okkels)

Her forkynner tromsø-presten Erik A.H. Okkels, og tolkes til samisk av Johan Anders O. Eira. (Foto: Okkels)

Stevnet har hatt en liten økning av besøkende for hvert år de siste årene. Dette skyldes blant annet mange tilreisende, samt grei oppslutning av de som bor i området, både fastboende og de som er der for sommersesongen. Deltakerne kommer både fra Tromsø, Balsfjord og Alta, og det gir dermed rom for at man knytter gode vennskapsbånd med kristne fra de forskjellige stedene. Slike stevner, om de enn ikke er store, skaper større samhørighet mellom de forskjellige menighetene. Og det gjør også kontaktflaten mot personer som ikke går i en Valgmenighet større.

Har du lyst å være med? Sett gjerne av helgen i sommerplanene. Overnatting ordner man selv (f.eks. campingplass). Mange måltider serveres ofte på stevneområdet.

Fra ungdomskveld i forbindelse med Alteidetstevnet. Kvelden startet med andakt, og ble avsluttet med bålkos med kaffe og grilling med midnattsol og litt (!) mygg. (Foto: Erik A.H. Okkels)

Fra ungdomskveld i forbindelse med Alteidetstevnet. Kvelden startet med andakt, og ble avsluttet med bålkos med kaffe og grilling med midnattsol og litt (!) mygg. (Foto: Erik A.H. Okkels)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyheter
Mathis Mathisen Sara 80 år

Vår kjære klokker og kirketolk i Kautokeino lutherske kirke, Mathis Mathisen Sara, fylte 80 år 2 juli.

Mahte-Mahte har stått i trofast tjeneste...

Johannes Sørensen 85 år

Johannes Sørensen fyller 85 år 14. juni.

Om noen kan kalles Tromsø Valgmenighets «far» må det være Johannes Sørensen. Selv var han blant dem som...

Jan Mikalsen 80 år

Klokker i Tromsø valgmenighet, Jan Mikalsen fyller 80 år 11. juni.

Jan Mikalsen var med i gruppen som tok initiativet til det som ble...

Livet i Kristi oppstandelse

” Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, han som i sin rike miskunn har født oss på ny til et levende håp...

Kirkefellesskap med SELK

Kirkemøtet i Den selvstendige evangelisk lutherske (SELK) i Tyskland har i et vedtak 23. mai erkjent at det foreligger tilstrekkelig grunnlag for fullt kirkefellesskap...

Kjenne kraften av hans oppstandelse

Av menighetsprest em. Gunnar Helge Ødegårdstuen

Jesus stod opp fra de døde etter tre dager. Fra den dagen har Hans oppstandelse gitt håp og tro...