Norsk-samisk kirkehelg på Alteidet i juli


Lagt til mai 21st, av Richard Skollevoll i Nyheter. Ingen kommentarer

Medhjelpere under Alteidet-stevnet. F.v.: Knut Haugstad, Mathis Mathisen Sara, biskop Thor Henrik With, Erik A.H. Okkels, Johan Anders O. Eira.

Medhjelpere under Alteidet-stevnet. F.v.: Knut Haugstad, Mathis Mathisen Sara, biskop Thor Henrik With, Erik A.H. Okkels, Johan Anders O. Eira. (Foto: Erik A.H. Okkels)

Nok en gang inviterer Valgmenighetene (eg.: Det evangelisk lutherske stift i Norge) til en norsk-samisk kirkehelg på Alteidet i Nord-Troms. Det er nå fastlagt at helgen blir avholdt den 12.-14. juli, og som tildligere år ventes det at flere av våre prester og forkynnere deltar ved samlingen. Samlingen er en årviss begivenhet, og var fra gammelt av et stevnet i regi av menigheten i Kautokeino. Etter at Olav Berg Lyngmo ble avsatt, og det ble etablert en alternativ menighet i Kautokeino, har denne menigheten fortsatt tradisjonen med norsk-samisk kirkehelg. De senere årene har Valgmenighetene i fellesskap hatt ansvaret for stevnet. Dette har også gjort at stevnet har fått et noe bredere nedslagsfelt.

Dette stevnet er ikke et spesielt stort stevnet, men samler likevel en rundt 30-40 på møtene, og bortimot det dobbelte på søndagsgudstjenesten. I god samisk tradisjon er det et stevnet hvor man ikke haster avgårde. Her sitter man gjerne i sommersolen, og koser seg med god mat og godt selskap. Selv om kaffekoppen gjerne flittig holdes i ene handa, kan likevel myggen gjøre sitt til at den ledige handen får en god mengde bevegelsestrening. Det ser likevel ikke ut til å sette en demper på humøret.

Her forkynner tromsø-presten Erik A.H. Okkels, og tolkes til samisk av Johan Anders O. Eira. (Foto: Okkels)

Her forkynner tromsø-presten Erik A.H. Okkels, og tolkes til samisk av Johan Anders O. Eira. (Foto: Okkels)

Stevnet har hatt en liten økning av besøkende for hvert år de siste årene. Dette skyldes blant annet mange tilreisende, samt grei oppslutning av de som bor i området, både fastboende og de som er der for sommersesongen. Deltakerne kommer både fra Tromsø, Balsfjord og Alta, og det gir dermed rom for at man knytter gode vennskapsbånd med kristne fra de forskjellige stedene. Slike stevner, om de enn ikke er store, skaper større samhørighet mellom de forskjellige menighetene. Og det gjør også kontaktflaten mot personer som ikke går i en Valgmenighet større.

Har du lyst å være med? Sett gjerne av helgen i sommerplanene. Overnatting ordner man selv (f.eks. campingplass). Mange måltider serveres ofte på stevneområdet.

Fra ungdomskveld i forbindelse med Alteidetstevnet. Kvelden startet med andakt, og ble avsluttet med bålkos med kaffe og grilling med midnattsol og litt (!) mygg. (Foto: Erik A.H. Okkels)

Fra ungdomskveld i forbindelse med Alteidetstevnet. Kvelden startet med andakt, og ble avsluttet med bålkos med kaffe og grilling med midnattsol og litt (!) mygg. (Foto: Erik A.H. Okkels)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyheter
Han er sannelig oppstått!

Gledelig påske! Herren Jesus Kristus er oppstått! Gud har gjort tidenes under! Derfor er vi strålende glade.

Ingen hendelse siden verden ble skapt har større...

Abort, kvinnemyndighet og frigjøring

Den norske kirkes bispemøte vil «forandre vår måte å snakke om abort på». Når bispemøtet unnlater å sette sakssvarende ord på virkeligheten, inviterer det...

Lys og Salt kommer ut igjen

Redaksjonen for Lys og Salt har ikke maktet å gi ut meldingsbladet  vårt de siste to årene. Etter endringer i redaksjonen foreligger nå et...

Med energi og vilje

Lørdag 17. november holdt utsendinger fra menighetene, prestene og biskopen årets Stiftsmøte i Tromsø. Stiftsrådets årsberetning og revidert regnskap for 2017 ble godkjent av...

DelsiN medlem i luthersk verdensfellesskap

Representanter for 17 nye medlemmer i ILC, sammen med eksekutivkomiteen.

Under International Lutheran Council (ILC, Det internasjonale lutherske råd) sin 26. verdenskonferanse 25.-28....

Temahelg 12.-14. okt. i Tromsø

DelsiN ønsker velkommen til årets Temahelg i Tromsø. Pastor Samuli Siikavirta (Ph. D) fra Helsinki har bidratt på vår temahelg tidligere. Mange har satt...